post

“Pushed Slab”, a Green Energy Efficiency Office Building

Pushed Slab Building Design

MVRDV from Netherlands and ICADE Promotion from France presents their design for energy efficiency office building called “Pushed Slab” at ZAC Gare de Rungis in the 13th arrondissement of Paris. It’s a 19,000 m2 building which will be one of the first low energy buildings realised in France. The energy production is approximately 200,000 kWh per year. This construction design is expected to begin in 2011 with 35 million Euro cost.

The “Pushed Slab” is located between two totally various urban grids: the dense city fabric of blocks and streets within the North and the loose urban fabric within the south with its straightforward and clear defined infrastructure. It’s on a former rail embankment of approximately 4.150m2. The building project combines proven energy efficiency technologies with individual office floors and outside spaces like balconies, patios and a garden, and it’s extremely flexible offering three cores along with a central lobby. This building can also be rented out to one or more renters without structural changes.

Pushed Slab Building Location

The volume follows the website restrictions, a slab shaped volume of 150 m lengthy and 21 m wide. An opening within the volume preserves the view of a historic building. To improve the urban high quality of the neighbourhood and to produce this urban window, the slab is “pushed” until it breaks, then twisted and pushed to the south. This pushing act creates a distortion of the floors, offering several terraces which could be directly accessed from the work areas also as from the external staircases. The urban window provides a big terrace on the second level. The balconies and terrace will be furnished with trees planted in big pots, offering employees a friendly environment to relax.

The building has two faces: a calm side in dialogue with the urban fabric of the north side of Paris, and a more dynamic side facing south, rectangular to the boulevard. The building is wrapped in a skin of wood. The windows form a rhythmic ribbon, offering optimal sunning and light control of the inner spaces. The certified wood from France will be used to contribute to the sustainable development and taking the impact of deforestation into account. The climate is controlled by natural ventilation; 1500m2 solar panels on the roof provide renewable energy and a grey water circuit will be applied. Blinds will be integrated in the south facade and in the cuts. The building will be insulated from the outside in order to reduce thermal bridges. The accumulation of these proven reliable techniques results in a highly efficient low energy building which leads to an energy consumption of 49 kWh per m2 per year.

According to the mayor of the arrondissement Jerome Coumet, the project is component of the ZAC Gare de Rungis development, “the initial Eco-quarter of Paris, the initial presented and also the initial to be completed.”

Via Archdaily

Speak Your Mind

*

Pin It on Pinterest

Share This